lauantai 7. tammikuuta 2012

KUKKAron ohje

Mitäpä tätä pöytälaatikossaan säilyttämään, joten tässä tulee KUKKAroiden ohje. Ota yhteyttä jos ohjeessa on epäselvyyksiä. Toivon että jätät jonkun kommentin itsestäsi jos ohjetta käytät, ihan vain mielenkiinnon vuoksi :)KUKKAro 


Minun KUKKAroni syntyivät monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Näin internetissä virkattuja kukkaroita joihin oli käytetty ommeltavia kukkaronkehyksiä. Näistä innostuneena päätin itsekin kokeilla kukkaron tekoa. Ensimmäinen kukkaroni oli kyllä hieno mutta todella epäkäytännöllinen. Iso kukkaro pienellä kehyksellä tarkoitti käytännössä ettei pohjalta saanut kaivettua kolikoita tai mitään muitakaan pikku tavaroita. Seuraavat kukkarot yrittivät olla pyöreitä mutta symmetrisiä niistä ei tullut sitten millään. Ja se kukkaronkehyksen ompeleminen...meni vinoon jos johonkin suuntaan. En onnistunut ompelemaan suoraan ollenkaan ja kehyksen kiinnittämiseen meni paljon kauemmin kuin itse kukkaron virkkaamiseen. Vähitellen opin omat niksini ja nykyään ne sujuvat jo jokseenkin hyvin :)

Sitten tuli eräs käsityö tempaus ja piti keksiä jotain pientä tekemistä. Olin kokeillut afrikkalaisen kukan mallia laukkuun ja siitä syntyi sitten idea että kukasta voisi saada aika helposti tehtyä kukkaron. Ja niinhän siinä kävi että näistä KUKKAroista tuli ne minun KUKKAroni joiden jälkeen ne edelliset mallit näyttivät lähinnä epätoivoisilta virityksiltä. Ja kun kerran oli onnistunut tekemään pienen kukkaron niin pitihän sitä sitten kokeilla isommankin kukkaron tekoa. Ajatustyönä kehitteillä vielä suoraan kukkaronkehykseen samalla tyylillä...

KUKKAroiden keskusta on nimeltään afrikkalainen kukka. Afrikkalainen kukka on vanha perinteinen malli joka on yleisesti löydettävissä internetissä. KUKKAroihini olen käyttänyt afrikkalaisen kukan ohjetta joka on julkaistu osoitteessa http://www.kaspaikka.fi/virkkaus/virkattu_afrikkalainen_kukka.html (Pirjo Sinervo) Liitän sen tähän KUKKAron ohjeen mukaan alkuperäisenä.

Langaksi käy mikä tahansa puuvillalanka (ne jämälangat sieltä lankavarastoista :)) Itse olen käyttänyt Novitan Tennesseetä, Puro Batikia, Cocosta. Virkkuukoukkuna 3,5. Pienen kukkaronkehyksen koko on 8cm ja ison 10cm. Kukkaronkehyksen ompeluun olen käyttänyt tavallista ompelulankaa.

Pieni KUKKAro

Aloita virkkaamalla afrikkalainen kukka.

1. krs Virkkaa 5 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla (ps).
2.-6. krs:n alkaessa ensimmäinen pylväs korvataan aina 3 kjs:lla.
2. krs 6 x (2 p 1 kjs) aloitusrenkaaseen. Sulje krs ps:lla.
3. krs Ota työhön uusi lankaväri.
Virkkaa jokaiseen kuuteen ketjusilmukkalenkkiin (2 p 1 kjs 2 p). Sulje krs ps:lla.
4. krs Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkalenkkiin 7 p. Sulje krs ps:lla.
5. krs Ota työhön uusi lankaväri.
Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka (ks). Virkkaa pylväsryhmien väliin 1 ks niin, että viet koukun 3. krs:n ketjusilmukan alta - näin muodostuvat terälehdet.
6. krs Ota työhön uusi lankaväri.
Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 1 p, virkkaa kuitenkin aina terälehden keskelle (1 p 1 kjs 1 p).
(http://www.kaspaikka.fi/virkkaus/virkattu_afrikkalainen_kukka.html Pirjo Sinervo)

7krs. (kuvassa lilalla) virkkaa ps edellisen kerroksen (1p, 1kjs, 1p) asti. Sen jälkeen 3kjs ja pylväitä seuraavaan ”kulmaan” saakka. Käännä työ.
8krs. 1ps. Virkkaa pylväitä niin kauan että edellisestä krs. on yksi pylväs jäljellä. Katkaise lanka.

Virkkaa toinen samanlainen kpl. Yhdistä kpl virkkaamalla ps kpl ympäri nurjat puolet vastakkain.

Ompele kukkaronkehys kaksinkertaisella ompelulangalla työhön. Tarkista ommellessasi että kukkaro pysyy suorassa, venytä/syötä virkattua kpl kukkaronkehykseen tarvittaessa.


Iso KUKKAro

Virkkaa afrikkalainen kukka samalla tavalla kuin pienessä KUKKArossa. (1-6 krs.)
7krs. Virkkaa kuten 6krs. (kuvassa lilalla)
8krs. 3Kjs, p ”kulmaan” asti, 1p 1kjs 1p, p ”kulmaan” asti, p samanverran kuin vastakkaisella puolella (yleensä 4-5) käännä työ.
9krs. Ps kulmaan asti. 3Kjs, pylväitä seuraavaan kulmaan asti. Katkaise lanka.

Virkkaa toinen samanlainen kpl. Yhdistä kpl virkkaamalla ps kpl ympäri nurjat puolet vastakkain.

Ompele kukkaronkehys kaksinkertaisella ompelulangalla työhön. Tarkista ommellessasi että kukkaro pysyy suorassa, venytä/syötä virkattua kpl kukkaronkehykseen tarvittaessa.

Copyright: Heffis, lankahiirulainen@gmail.com

5 kommenttia:

 1. Aivan ihania nämä kukkarot ja aivan loistava idea tuo:)

  VastaaPoista
 2. Ihania, kuten niin monet muutkin työt täällä sun blogissa! Tätä piti ihan kokeilla:) Kun vielä saisi kehyksen hankittua ja ommeltua paikoilleen.

  VastaaPoista
 3. Hei olen tuota isompaa kukkaroa tekemässä enkä ymmärrä tuota 8 kerrosta? Voisitko selventää hieman? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Löydät selkeämmän ohjeen laittamalla googleen haun virkattu kukkaro ohje. N. Kolmantena ehdotuksena on Pdf ja osoitteena novitaknits. Pdf:stä löytyy kuvallinen ohje joka näyttää blogista puuttuvan. Ilmoitathan oliko tästä apua.

   Poista